De basis van e-mail beveiliging: Bescherm je domein en e-mails.
E-mail is een krachtig communicatiemiddel, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Of het nu gaat om spam, phishing of misbruik van jouw domein voor frauduleuze activiteiten, het is belangrijk om de juiste beveiligingsmaatregelen te treffen. Met een paar technische aanpassingen kun je je domein en e-mails goed beschermen tegen deze bedreigingen.
In deze blogserie leggen we stap voor stap uit hoe je jouw e-mailomgeving veilig kunt instellen en waar je op moet letten. Zelfs als je geen technische achtergrond hebt, zal het allemaal begrijpelijk worden. En uiteindelijk laten we zien hoe Let’s Serve deze stappen al voor je onderneemt.
![](https://www.letsserve.nl/wp-content/uploads/2024/09/blog_beveiligde_mail_introductie.png)
Waarom is e-mailbeveiliging belangrijk?
Stel je voor dat iemand e-mails verstuurt vanaf jouw domein, zonder dat jij daarvan op de hoogte bent. Dit kan niet alleen leiden tot spamproblemen en vertrouwensverlies bij jouw klanten, maar ook jouw reputatie schaden. Een goed beveiligde e-mailomgeving zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde partijen namens jouw domein mogen e-mailen en dat je e-mails niet zomaar in de spamfilters belanden.
Met de juiste beveiligingstechnieken voorkom je dat kwaadwillenden misbruik maken van jouw domein, bescherm je je eigen data en zorg je ervoor dat jouw e-mails altijd betrouwbaar en veilig overkomen.
Waar gaan we dieper op in?
In de komende blogs nemen we je mee door enkele belangrijke e-mailbeveiligingstechnieken en -tools. Hier is alvast een overzicht van wat je kunt verwachten:
![](https://www.letsserve.nl/wp-content/uploads/2023/06/building-basics.png)
SPF (Sender Policy Framework)
Zorg ervoor dat alleen jij namens jouw domein e-mails verstuurt.
SPF helpt voorkomen dat spammers e-mails kunnen versturen die lijken alsof ze van jouw domein afkomstig zijn. Dit werkt door een lijst van geautoriseerde servers op te stellen die namens jouw domein e-mails mogen versturen.
Als SPF goed is ingesteld, zal de ontvanger van jouw e-mail kunnen controleren of de e-mail echt van jouw domein komt. In deel 1 gaan we dieper in op hoe je SPF instelt en hoe je kunt controleren of het correct werkt.
Link naar het artikel: SPF (Sender Policy Framework): Waarom is het belangrijk?
![](https://www.letsserve.nl/wp-content/uploads/2023/06/building-basics.png)
DKIM (DomainKeys Identified Mail)
Bescherm je e-mails tegen manipulatie
DKIM zorgt ervoor dat jouw e-mails onderweg niet aangepast kunnen worden. Met DKIM wordt er een digitale handtekening aan jouw e-mails toegevoegd. Ontvangende servers kunnen deze handtekening controleren en zien of de e-mail betrouwbaar is en niet is gemanipuleerd.
In deel 2 leggen we stap voor stap uit hoe DKIM werkt, hoe je het instelt en wat de voordelen zijn.
Link naar het artikel: DKIM (DomainKeys Identified Mail): Hoe bescherm je jouw e-mails tegen manipulatie?
![](https://www.letsserve.nl/wp-content/uploads/2023/06/building-basics.png)
DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) Volledige controle over je e-mails
DMARC combineert SPF en DKIM om jouw e-mailverkeer nog beter te beschermen. Met DMARC stel je in hoe de ontvangende servers moeten omgaan met e-mails die niet aan de SPF- en DKIM-regels voldoen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat verdachte e-mails worden geweigerd of in de spam belanden.
Bovendien geeft DMARC je inzicht in wie er allemaal probeert te e-mailen namens jouw domein. In deel 3 vertellen we je hoe je DMARC instelt en hoe je de rapportages kunt gebruiken om misbruik op te sporen.
Link naar het artikel: DMARC: Houd grip op jouw e-mails en bescherm jouw domein
![](https://www.letsserve.nl/wp-content/uploads/2023/06/building-basics.png)
Servergerelateerde voorzieningen: rDNS, TLS/SSL en back-ups
Sommige beveiligingsmaatregelen kun je zelf niet instellen, maar zijn essentieel voor de veiligheid van je e-mail. Reverse DNS (rDNS) en TLS/SSL zorgen ervoor dat je e-mails veilig worden verzonden en dat de identiteit van de verzender klopt. Daarnaast is een betrouwbare back-upstrategie onmisbaar om je gegevens te beschermen tegen verlies of fouten.
In deel 4 leggen we uit wat deze technieken betekenen en waarom jouw hostingprovider, zoals Let’s Serve, ervoor moet zorgen dat dit goed is ingesteld.
Link naar het artikel: Servergerelateerde e-mail beveiligingsvoorzieningen: rDNS, TLS/SSL en backups
![](https://www.letsserve.nl/wp-content/uploads/2023/06/building-basics.png)
Clientgerelateerde voorzieningen
Sterke wachtwoorden, beveiligde verbindingen en back-ups
Naast de technische kant is het ook belangrijk om op gebruikersniveau de juiste beveiligingsmaatregelen te treffen. Sterke wachtwoorden en beveiligde verbindingen (zoals SSL voor e-mailclients) helpen om je e-mailaccounts te beschermen tegen ongewenste toegang. Bovendien is het maken van regelmatige back-ups van je e-mails en belangrijke gegevens op je apparaten cruciaal om jezelf te beschermen tegen dataverlies.
In deel 5 bespreken we welke stappen je kunt nemen om je e-mailverkeer ook vanaf jouw computer of mobiele apparaat veilig te houden.
Link naar het artikel: Clientgerelateerde voorzieningen: Wachtwoorden, beveiligde verbindingen en backups
![](https://www.letsserve.nl/wp-content/uploads/2023/06/building-basics.png)
Spam- en virusfilters
Bescherm je inbox tegen ongewenste berichten
Spam en virussen zijn een constant risico voor iedereen die e-mail gebruikt. Gelukkig zijn er krachtige spam- en virusfilters die je helpen om je inbox schoon te houden.
In deel 6 leggen we uit hoe deze filters werken, wat je zelf kunt doen en hoe Let’s Serve ervoor zorgt dat jouw e-mails beschermd zijn tegen ongewenste berichten.
Link naar het artikel: Spam- en virusfilters: Hoe bescherm je jouw inbox tegen ongewenste berichten en bedreigingen
Hoe helpt Let’s Serve jou?
Bij Let’s Serve zorgen we ervoor dat al deze stappen en technieken goed voor je worden ingesteld, zodat jij je kunt concentreren op wat voor jou belangrijk is. We stellen SPF, DKIM en DMARC correct in, zodat jouw e-mails veilig zijn en je domein beschermd blijft tegen misbruik. Daarnaast zorgen we voor een veilige serveromgeving met reverse DNS, SSL/TLS en betrouwbare spamfilters.
In het laatste deel, deel 7 vertellen we je precies hoe we bij Let’s Serve deze maatregelen nemen en wat je van ons kunt verwachten.
Link naar het artikel: Let’s Serve. Onze beveiligings-maatregelen voor jouw e-mail
Meer weten over e-mail beveiliging?
Deze blog is onderdeel van onze serie over e-mailbeveiliging, gebaseerd op de introductieblog “De basis van e-mailbeveiliging: Bescherm je domein en e-mails”. In deze serie behandelen we diverse essentiële onderwerpen om jouw e-mailverkeer veilig en betrouwbaar te houden.
Lees ook onze andere blogs:
- SPF (Sender Policy Framework): Waarom is het belangrijk?
- DKIM (DomainKeys Identified Mail): Hoe bescherm je jouw e-mails tegen manipulatie?
- DMARC: Houd grip op jouw e-mails en bescherm jouw domein
- Servergerelateerde email beveiligings-voorzieningen: rDNS, TLS/SSL
- Clientgerelateerde voorzieningen: Wachtwoorden en beveiligde verbindingen
- Spam- en virusfilters: bescherm jouw inbox tegen spam en virussen
- Let’s Serve. Onze beveiligings-maatregelen voor jouw e-mail
Ook interessant voor jou
Beveiliging E-mail
Let’s Serve. Onze beveiligings-maatregelen voor jouw e-mail
Beveiliging E-mail
Spam- en virusfilters: bescherm jouw inbox tegen spam en virussen
Beveiliging E-mail
Clientgerelateerde voorzieningen: Wachtwoorden en beveiligde verbindingen
Beveiliging E-mail
Servergerelateerde email beveiligings-voorzieningen: rDNS, TLS/SSL
Beveiliging E-mail
DMARC: Houd grip op jouw e-mails en bescherm jouw domein
Beveiliging E-mail
Hoe beschermt DKIM jouw e-mails tegen manipulatie?
Beveiliging E-mail
Waarom is SPF zo belangrijk?
Beveiliging E-mail